Het elektrische wagenpark groeit enorm. De vraag naar laadstations wordt daardoor ook groter. Nieuwe laadpalen zijn zo neergezet; de échte uitdaging zit in het beheer. Erik en Gerrit doken in de wereld van laadstations en ontwikkelden voor de zakelijke markt een slim beheerplatform.

De groeispurt in het elektrisch rijden was in de afgelopen jaren groot. "Zo groot, dat laadpaalaanbieders op de zakelijke markt de ontwikkelingen niet voldoende konden bijbenen", vertelt Erik Schouls. "De processen van de laadpaalaanbieders waren niet ingericht op de veranderende vraag. En hun backend (het gedeelte van de applicatie achter de schermen) ging achterlopen. Het gevolg: ze konden bepaalde diensten gewoon niet meer leveren."

Vanaf nul

"Mijn compagnon Gerrit Bisschop en ik dachten: wij zijn nieuw op deze markt", vertelt Erik. "Dat geeft ons de kans om vanaf nul producten te ontwikkelen die zijn afgestemd op de huidige behoeften van klanten. Dit leek ons een interessante uitdaging, zowel in technisch als commercieel opzicht."

Oprichting

Zo gezegd, zo gedaan. Begin 2023 richtten Gerrit en Erik ByWatt op: een bedrijf voor advies, levering, plaatsing én beheer van laadstations. Het investeringskapitaal kwam uit andere ondernemingen die ze samen al hadden. In december 2023 werd ByWatt een B.V. Inmiddels bestaat het team uit vijf mensen. Erik: "Gerrit en ik vormen de directie. Gerrit is commercieel-technisch verantwoordelijk en ik zorg dat de operationele kant goed werkt. Die twee kanten overlappen elkaar zo vaak, dat we veel samendoen. Daarnaast hebben we drie mensen in de uitvoering zitten."

Quote

Zowel in technisch als commercieel opzicht is dit een interessante uitdaging

Doorvragen

Als je een beheerproduct wilt ontwikkelen dat aansluit op de behoeften van klanten, moet je die behoeften eerst in kaart brengen. Erik: "We stelden klanten veel vragen en vroegen vooral dóór: 'Waarom dan? Wat kan beter? Waar heb je weleens frustratie over gevoeld, misschien zo kort dat je het niet hebt gemeld, zoals een facturatiefout, een kleine storing of een vraag over een tarief?". Zo ontdekten we dat bepaalde pijnpunten steeds terugkeren. Het stellen van vragen en het doorvragen blijven ook in de toekomst belangrijk. Accountmanagement is cruciaal."

Oplossing

"Klanten willen voor hun laadstations een beheerplatform dat flexibel en op maat kan worden ingericht. Een systeem dat aan de wettelijke vereisten voldoet en waarbij facturatie en betaling transparant en soepel lopen. Tegelijk moeten de privacy en veiligheid worden gewaarborgd", stelt Erik. "Daarom hebben wij beheerproducten ontwikkeld met talloze opties, die we op afstand kunnen aan- en uitzetten. Laadstations zijn tegen een vast, gunstig maandtarief verbonden met onze backend.

Zo heeft de klant 24/7 inzicht in alle gegevens en rapportages. Wij zorgen op afstand voor software-updates en voor aanpassen van de instellingen aan de wensen van de klant. Denk bijvoorbeeld aan meerdere tarieven voor verschillende gebruikers, dynamische tarieven, verrekening en laadprofielmanagement."

Wow-gevoel

Erik is flink druk met ByWatt, maar dat vindt hij geen probleem. "Ik vind ondernemen leuk. Je begint aan iets en ontdekt gaandeweg wat er allemaal bij komt kijken. De ene keer dient zich een administratieve uitdaging aan, dan weer een technische of een salesuitdaging. Wat het ook is, je lost het op. Daardoor heb je steeds weer dat wow-gevoel. Daarnaast vind ik het heel motiverend om te bouwen aan een fundament van een bedrijf, en alles schaalbaar op te zetten, zodat we straks kunnen meedoen met de grote spelers."

Uitdagingen

Dat laatste is nog niet eenvoudig. "Als je als starter met een klein aantal laadstations begint, heb je nog geen onderhandelingspositie. Bedrijven als Shell, Eneco en MultiTankcard zitten niet op jou te wachten. Hoe je dan toch bij hen aan tafel komt? Niet opgeven! Hun klanten met een laadpas hebben er baat bij om te kunnen laden bij onze laadstations. Ze kunnen niet om ons heen." Een andere uitdaging: personeel vinden. "Ten eerste hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast willen we partijen die bereid zijn volgens ónze kwaliteitsnormen te werken. Dat hebben we nu gelukkig redelijk voor elkaar. En we investeren maximaal in automatisering."

Toekomst

Inmiddels houdt het team van ByWatt een toenemend aantal elektrische auto's in Nederland én België zorgeloos in beweging. Daarmee dragen ze bij aan bescherming van het milieu.

Maar de ambitie reikt verder: "Over vijf jaar willen we meedoen met de grote spelers en honderdduizend laadstations beheren."

Quote

Door de coaching en het sparren met andere deelnemers aan het groeiprogramma van ZWINC kom je tot verfrissende inzichten

Boost

Om deze ambitie te kunnen waarmaken en hun groei een boost te geven, neemt ByWatt deel aan het groeiprogramma van ZWINC. "Dat is een programma samen met andere ondernemers die ook willen doorgroeien", legt Erik uit. "De waarde zit 'm voor ons vooral in het uitzoomen. Zelf ben je vaak zo druk in de operatie dat je de tijd niet neemt om te kijken of de dingen anders, slimmer, beter kunnen. Door de coaching en het sparren met andere deelnemers kom je tot verfrissende inzichten. Zo werd in onze groep gesignaleerd dat we ons verhaal online nog niet goed vertellen. Dat wisten we natuurlijk ergens wel, maar we schoven het voor ons uit. We voelen nu de urgentie beter."

Op dit moment zoekt ByWatt partijen die behoefte hebben aan goed beheer van hun laadstations. Hergebruikte laadstations kunnen een tweede leven krijgen en net zo goed functioneren als nieuwe laadpalen. Uiteraard kan ByWatt ook nieuwe laadoplossingen adviseren en beheren.

Interesse? Stuur een e-mail naar Gerrit Bisschop. En wil je op de hoogte blijven, volg ByWatt dan op LinkedIn.