Willen we deze planeet een beetje leefbaar houden, dan moeten we met z’n allen minder vlees eten. Daar is creatief strateeg Mark Joost Meijer zich goed van bewust. Probleem: zijn ultieme comfortfood, rendang, past niet in dat plaatje. Dus wat deed hij? Hij ontwikkelde zelf een diervrije versie. “Eentje die net zo’n voldaan gevoel geeft als een traditionele rendang.” Meet Oblomovs vegan soulfood for lazy cooks.

Van mycelium naar rendang

Zoals bij veel innovatieve ondernemers het geval is, was deze vegan sticky rendang niet het oorspronkelijke idee waarmee Mark Joost bij ZWINC aanklopte. Gaandeweg vormt een idee zich – en soms gaat het een compleet andere kant op.

Zo wilde Mark Joost, die ZWINC leerde kennen via het Changemakers Festival, isolatiemateriaal voor deuren ontwikkelen met mycelium – het dradennetwerk van paddenstoelen, een veelbelovend materiaal. Nadat hij had onderzocht of mycelium daadwerkelijk isolerende eigenschappen heeft, benaderde hij een deurenfabrikant die hij kende. Tot zijn verrassing bleken zij hier al aan te werken, samen met een partij die veel verder was. Helaas.

Dat zette hem aan het denken: "Waar word ik nou echt blij van?" Zo kwam hij uit op de vegan rendang. "Ik ben gek op rendang, maar wil ook minder vlees eten. Voor mezelf ben ik vrij lang bezig geweest om een vegan rendang te ontwikkelen die net zoveel voldoening geeft als een traditionele.” Hij stond al ingeschreven voor een validatietraining van ZWINC, en besloot de vraag naar een vegan rendang te onderzoeken.

Quote

“In eerste instantie zag ik het puur als oefenmateriaal rondom de validatietraining, maar toen bleek dat er écht vraag naar was, besloot ik door te zetten.”

Van idee naar menukaart

Hij deed marktonderzoek. Interviewde mensen. Vroeg hen wat ze misten in bestaande vegan alternatieven. “In eerste instantie zag ik het puur als oefenmateriaal rondom de validatietraining, maar toen bleek dat er écht vraag naar was én ik het enorm leuk vond om hiermee bezig te zijn, besloot ik door te zetten.”

Mark Joost ontwikkelde zijn rendang op basis van spitskool, kokosmelk en “Oblomovs Ultrageheime Boemboe”. Om zijn product te testen, nam hij contact op met Eethuys Zwolle, Ze waren meteen enthousiast en inmiddels staat de vegan sticky rendang op het menu!

Quote

Ik geloof dat hij de eerste 300 pagina’s van het verhaal alleen maar op de bank ligt.

Inspireren om echt lekker te eten zonder vlees

Dit is nog maar het begin voor Oblomovs, waarmee Mark Joost mensen wil inspireren om echt lekker te eten zonder vlees. “Als de reacties goed zijn, volgen er mogelijk meer horecazaken en extra gerechten.” Mark Joost is zelfs al in gesprek met maaltijdaanbieders over kant-en-klare versies en DIY-pakketten. En wie weet belandt zijn boemboe in de schappen van de supermarkt – al wordt dat volgens hem nog een flinke uitdaging.

Wat in ieder geval al staat als een huis is het merk Oblomovs. Dat Mark Joost als geen ander weet hoe je een merk neerzet zie je direct aan de website waar het merkverhaal vanaf druipt. De naam is geïnspireerd op Oblomov, de hoofdpersoon uit de gelijknamige Russische roman van Ivan Gontsjarov, die berucht is om zijn luiheid. “Ik geloof dat hij de eerste 300 pagina’s van het verhaal alleen maar op de bank ligt.” Ook luie mensen willen goed comfort food. En dat is wat Oblomovs biedt: “vegan soulfood for lazy cooks.”


Oblomovs insta
@oblomovsinsta

Stok achter de deur bij ZWINC

Valt Mark Joost zelf ook onder deze categorie? Hij grijnst. Lui is hij niet, wel heeft hij wel een stok achter de deur nodig – zeker omdat zijn rendang een side-project is zonder strakke deadlines. “Om de vaart erin te houden, heb ik me aangesloten bij ZWINC. Wekelijks spar ik met startup-coaches. "Dat houdt me scherp, levert steeds nieuwe invalshoeken op en vergroot mijn netwerk.”

Samenwerken?

Wat dat laatste betreft: ben je benieuwd naar het product van Mark Joost of heb je ideeën voor samenwerkingen? Bijvoorbeeld als horecazaak, maaltijdaanbieder of producent? Neem dan zeker contact op met Mark Joost! En verder raden we alle lezers van dit artikel aan om zo snel mogelijk naar het Eethuys in Zwolle te gaan en de vegan sticky rendang zelf te proeven!

Check Oblovmovs website en Instagram voor je portie lazyness.