Digitaal racen en vliegen, twee ontwikkelingen binnen de e-sports die de laatste jaren gigantisch aan populariteit hebben gewonnen. Met een grote piek tijdens de coronaperiode is deze tak van (elektronische) sport inmiddels sterk gegroeid en voor veel mensen een onderdeel van hun gaming experience. Jordy van Oosten weet er alles van. Hij is IPO student en daarnaast al 10 jaar lang simracer, oftewel virtueel racer.
Een racestoel, pedalen, een stuur en natuurlijk een goede game-pc waarop je de simulatie speelt. Dat zijn de basis-ingrediënten voor een wereld van plezier vanuit je eigen huis. Niet gek ook dat simulatiespellen zoals racen en vliegen zo populair waren tijdens de pandemie. Mensen konden het huis niet uit en zo kregen ze de kans om toch iets leuks te doen. Jordy zag de trend en springt er nu op in.
Prijzige hobby
Jordy: “Ik ben zelf al 10 jaar simracer en dat is best een prijzige hobby als je er een beetje fanatiek in wordt. Je start met een ‘goedkope’ set en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ga je betere spullen kopen.” Daarmee kan het dus best een dure hobby worden. Een set met een goede pc kan al snel duizenden euro’s kosten.
Hoe mooi zou het nu zijn als je maar één set hoeft aan te schaffen en vervolgens kunt racen én vliegen?
Eén set om te racen en te vliegen
De meeste fanatieke sim-racers of flight-simmers hebben een hele set staan die ze gebruiken om te racen of te vliegen. Jordy: “Hoe mooi zou het nu zijn als je maar één set hoeft aan te schaffen en vervolgens kunt racen én vliegen? Dat scheelt enorm in de kosten en bovendien in je ruimte. Je hebt immers niet langer twee verschillende sets nodig.” En daar heeft Jordy een goed punt.
De hardware aanpassen
Nadat Jordy in zijn omgeving van een paar mensen hoorde dat het toch eigenlijk raar is dat er geen oplossing is om de werelden van het simulatie-racen en -vliegen te combineren, kreeg hij een idee. “Als ik de hardware kan aanpassen zodat er én mee geracet kan worden én mee gevlogen, dan kan dat veel geld besparen.”
Zo gezegd zo gedaan. Jordy startte zijn bedrijf met de toepasselijke naam Roger Roger Engineering om beide werelden samen te voegen tijdens zijn minor Ontwerpen Eigen Onderneming. Hij verdiepte zich in de materie, wat hij niet heel moeilijk vond, aangezien hij naast zijn studie al bijna 4 jaar gewerkt heeft als productontwikkelaar in de markt van het simracen.
Plug & play
Jordy: “Ik wil het zo simpel en makkelijk mogelijk maken. Veel racesimulators hebben een stuur dat uit het console kan. Op de plek waar het stuur in het console gaat kun je ook nog andere hardware plaatsen, voordat je het stuur terugplaatst.”
En dat is waar Jordy zijn oplossing ziet. Door het ontwikkelen van een plug & play stuk hardware wordt het mogelijk om de racesimulator om te zetten naar een flightsimulator. Zijn product wordt geplaatst tussen het console en het stuur en daarmee wordt het mogelijk om te vliegen.
Zelfstudie
Jordy volgt de opleiding IPO. Binnen deze opleiding wordt vooral gekeken naar wat de gebruiker gaat doen met een product. Op basis daarvan gaat men vervolgens aan de slag met de ontwikkeling en vormgeving van een product. Aangezien het bij het product dat Jordy wil ontwikkelen veelal gaat om de elektronica is hij zichzelf aan het bijscholen.
Jordy: “Ik kijk veel naar filmpjes over elektronica. Denk aan printplaatjes maken en hoe je verschillende verbindingen maakt. Door het te oefenen en het mezelf aan te leren via zelfstudie zie ik gaandeweg wat wel en niet werkt. Werkt het niet, wat uiteraard vaak het geval is als je net begint, dan ga ik uitzoeken hoe dat komt en wat ik moet veranderen zodat het wel werkt.”
Design for Manufactuering
Op dit moment heeft Jordy het prototype klaar en zit zijn product in de Design for Manufactuering fase. Oftewel DFM. Een bekende term voor industriële productontwerpers. Jordy: “DFM zet je in wanneer je de bewezen werkingsprincipes en concepten – oftewel het werkend prototype – gaat verwerken in je product zodat deze produceerbaar wordt.”
Jordy: “Na de DFM fase wil ik een werkend product naar de markt brengen en dan vooral kijken wat de reacties zijn. Op basis daar van kan ik aan de slag met verbeteringen.”
De komende tijd is Jordy naast het starten van zijn bedrijf ook nog druk bezig met het voorbereiden van zijn afstudeertraject voor zijn opleiding. Jordy: “Het mooie is dat ik nu binnen mijn eigen bedrijf kan afstuderen.”
Nieuwsgierig?
Op de website van Roger Roger Engineering vind je meer informatie over de hardware én kunnen geïnteresseerden zich inschrijven om als eerste het product te ontvangen zodra deze klaar is voor de markt.