RedLocked puzzles, de naam zegt het eigenlijk al. De startup van Maiko van Putten ontwikkelt en produceert unieke puzzels. “De puzzels zijn geïnspireerd op escaperooms, maar kun je thuis op de bank doen”, vertelt Maiko.

Dat escaperooms Maiko hebben geïnspireerd is niet zo gek. “Ik heb veel ervaring met escaperooms. In teamverband heb ik meegedaan aan wedstrijden en heb ik escaperooms getest voor bedrijven”, vertelt Maiko. De sluiting van de escaperooms, vanwege de coronamaatregelen, was de aanleiding om zelf puzzels te ontwikkelen die op dezelfde manier uitdagend zijn. Bij de puzzels van RedLocked Puzzles moet je niet zo snel mogelijk uit een ruimte ontspannen, maar moet je juist het midden van een box bereiken.

Er zijn meerdere bedrijven die puzzelboxen aanbieden. “Maar die van RedLocked Puzzels zijn uniek”, vertelt Maiko. “Wat ons kenmerkt is de complexiteit en interactiviteit van de puzzels. Ze zijn erg uitdagend en niet zomaar op te lossen. Bovendien hebben onze boxen een verhaallijn, die verdergaat in andere boxen.” Dat maakt de puzzels niet alleen extra leuk, het is ook marketingtechnisch een goede stap. De klanten van RedLocked Puzzles komen regelmatig terug voor een volgende puzzel.

Maiko ontwerpt en assembleert de puzzels zelf: “De puzzels zijn van hout en ik snijd de onderdelen met een lasersnijder”. Binnenkort krijgt hij versterking van 1 à 2 hulpkrachten die de assemblage van hem overnemen. “Dan heb ik tijd voor andere dingen, zoals de marketing en de ontwikkeling van nieuwe puzzels”.

Zoals wel vaker het geval is bij de startups die bij ZWINC hun plek hebben gevonden, is Maiko ook nog student. “Ik studeer Industrieel Product Ontwerp aan Hogeschool Windesheim en loop momenteel stage bij mezelf”, vertelt Maiko. “Het is een mooie kans om het opzetten van een bedrijf en het vervolgen van mijn opleiding te combineren.” Maiko kwam bij ZWINC terecht door een tip van Derek van Voorthuizen. Derek is coach bij ZWINC en begreep dat Maiko ruimte nodig had voor zijn onderneming. Die vond hij bij ZWINC. “Ik heb een hier bij ZWINC een mooie iCube tot mijn beschikking. Het is extra handig dat ik hier ook ’s avonds terecht kan, zodat ik mijn tijd flexibel in kan delen”, aldus Maiko.

Wil je meer weten over RedLocked Puzzles? Of een puzzel bestellen? Dat kan via Kickstarter.