Hermen Fikse, Gerke Slotboom en Bram Vreugdenhil zijn drie vrienden van vroeger die de koppen bij elkaar steken om een circulair fietsbedrijf op te starten. Hun grote inspiratie? De weesfiets.

Frankenstein-fiets

Bram: “In Nederland zijn er meer fietsen dan fietsers. Waarom zijn er dan nog steeds nieuwe fietsen nodig? Ik ben ervan overtuigd dat je van twintig ongebruikte en kapotte weesfietsen, minstens tien unieke ‘Frankenstein-fietsen’ kunt maken.” Alle onderdelen zijn er al, alleen nog niet op de juiste plek. Daarom krijgt elke weesfiets bij Roestug kans op een tweede ronde. Zo willen de mannen van Roestug een bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie.

Onderdelen

Het doel is om de Roestug-fiets volledig van afval te maken. Via hun eigen netwerk en dat van het ZWINC heeft Roestug toegang tot weesfietsen. Daarnaast onderzoeken ze waarom fietsonderdelen kapot gaan. Wat zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken? Uit het onderzoek en ervaring moet vervolgens gaan blijken welke onderdelen meer aandacht en innovatie nodig hebben om de fietsprestatie duurzamer te maken. Het opknappen en in elkaar zetten van de fietsen gaan ze zelf doen. Bram is tijdens zijn studie fietsenmaker geweest en heeft een hands-on mentaliteit. Bram: “Ik vind het heerlijk om te sleutelen aan fietsen. Het is bijna therapeutisch.”

Stap voor stap

De aanpak is praktisch. Hermen: “We kijken per stap wat er nodig is en hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Nu de weesfietsen en fietsonderdelen in zicht zijn, is het zaak om te kijken hoe de fiets het beste de markt op kan”. Wordt het een huurfiets of een fiets die je kunt kopen of misschien allebei? Ook wordt er al verder vooruit gekeken. Zo is het maken van een Roestug-fiets enorm arbeidsintensief. Om te kunnen groeien zou een ‘klein leger’ van fietsenmakers nodig zijn. Volgens Bram, die is afgestudeerd als sociaal wetenschapper, is dat eerder een voordeel dan een nadeel. Bram: “Fietsen opknappen is geen rocket science, je hebt gewoon een goed stel handen en de juist mentaliteit nodig.” Roestug wil daarom in de toekomst graag werken met zowel vaklieden als stagiairs en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Lege prullenbak

In de werkplaats geldt het principe van de lege prullenbak. Hermen: “Eigenlijk is er voor elk onderdeel wel een nieuw leven mogelijk. Als het niet bij Roestug is, dan wel bij een andere ondernemer in regio Zwolle.” Met Roestug hopen Gerke, Hermen en Bram het duurzaamheidsnetwerk in Zwolle te versterken. Bram: ‘We willen niet concurreren, maar effect sorteren’.

ZWINC

Gerke is afgestudeerd bij het lectoraat Kunststoffentechnologie van Windesheim en was daardoor al bekend met ZWINC. Toen het idee voor Roestug ontstond en steeds concreter werd, zochten de mannen naar een manier om hun bedrijf van de grond te krijgen. Toen kwam ZWINC in beeld. ZWINC helpt hen op verschillende manieren op weg. “Voor de startup community ZWINC ontmoetten we elkaar in garages of huiskamers. Bij ZWINC hebben we geschikte ruimtes om te werken aan de Roestug-fietsen.” Daarnaast zijn het netwerk, de beschikbaarheid van apparaten en het startkapitaal belangrijke pluspunten. Er is bovendien volop ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen: “De community en de ondersteuning van de coaches dragen daar enorm aan bij.”