Watte? Wattage! Waar we het over hebben? Niet de letterlijke betekenis; elektrisch vermogen, maar een zonnetapijt om sportvelden mee te bedekken als deze niet worden gebruikt. De Fakir op zijn vliegende tapijt kan er nog wat van leren.
Jelle Hilarius (vierdejaars student Sportkunde op Windesheim) en Jules van Haaren (technisch ingenieur) bedachten het toen ze meededen aan de ‘Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties’. Een prijsvraag van het platform Sportinnovator in samenwerking met het ministerie van VWS om vooruitstrevende innovatieve ideeën te vinden die bijdragen aan energiebesparing en -opwekking voor sportaccommodaties. Voorwaarde voor de innovatie is dat deze moet bijdragen aan het halen van de brede duurzaamheidsdoelstellingen, zoals gesteld in het Sportakkoord. Beide heren zagen het wel zitten om mee te doen. Ze stuurde hun idee van het zonnetapijt in en werden vervolgens één van de vijf winnaars onder de ruim 35 inzendingen.
Oprolbaar concept
Het idee van het zonnetapijt is om een sportveld te bedekken met een oprolbare dunne film van zonnepanelen om energie op te wekken. Om dat te bereiken moeten de panelen buigbaar zijn en zal een andere zonneceltechnologie moeten worden gebruikt. Ander belangrijk punt is dat het groot zal zijn (lang en breed). Jules: “De uitdaging zit hem onder andere in het ontwerpen en bouwen van een constructie die het mogelijk maakt het zonnetapijt automatisch in- en uit te rollen over het sportveld. Daarnaast is het van belang dat het tapijt zichzelf reinigt, beschermt en over het veld ‘rijdt’.”
Onderzoek en strategische samenwerking
Jelle: “Dat we gewonnen hebben is natuurlijk geweldig! Er is interesse voor ons idee. Nog mooier was de prijs. We hebben één ton gewonnen om het idee verder uit te werken.” En dat doen de heren bij ZWINC “ We doen nu onderzoek naar de gebruikseisen van de eindgebruikers van het zonnetapijt en zijn we druk bezig met het testen en evalueren van verschillende materialen.” Daarnaast werken de heren al sinds de oprichting strategisch samen met Jaap Fris en Niels Moshagen. Beide zijn vanaf het begin betrokken bij het zonnetapijt. Met hun bedrijf Mindt streven ze zoveel mogelijk sociale en ecologische impact na. Niels is werktuigbouwkundige en ondersteunt op technisch vlak , Jaap is marketing en communicatie expert en heeft op dit vlak een leidende rol.
Ruimte, kennis en coaching
Na de onderzoeksfase is afgerond kunnen de heren daadwerkelijk aan de slag met het produceren van het zonnetapijt. En daar komt de vestiging op ZWINC in Zwolle weer van pas. Jules: “Bij ZWINC is letterlijk veel ruimte voor het ontwikkelen van de prototypes van ons zonnetapijt. Daarnaast is er hier veel kennis en coaching. Kennis rond kunststoffen en coaching niet alleen op het gebied van bijvoorbeeld materiaaleigenschappen, maar ook in hoe je een bedrijf opzet.”
Sportvelden als toekomstige energiehubs
De gedachte achter het zonnetapijt is niet alleen om een nieuw verdienmodel voor sportverenigingen te bieden. Het is daarnaast de bedoeling dat de sportvelden in de toekomst als energiehubs kunnen dienen voor de wijk waar ze staan. Jelle: “Een gemiddeld zonnetapijt op een sportveld levert voldoende elektriciteit om 85 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. En dat draagt weer bij aan de energietransitie waar we de komende jaren voor staan. Met ons zonnetapijt hopen we daar versneld aan bij te dragen.”