Voor Michiel Meuleman is het starten van een eigen onderneming een échte win-win. Met zijn bedrijf Meuleman Cre@ations werkt hij aan een innovatieve grote schaal 3D-printer. Tegelijkertijd gebruikt hij de ervaring die hij hierbij opdoet voor het verbreden van zijn kennis voor zijn opleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim.
Stagelopen bij eigen bedrijf
“Je zou kunnen zeggen dat het coronavirus de aanleiding is geweest om mijn eigen bedrijf te beginnen”, vertelt Michiel. Toen zijn studievertraging opliep door het coronavirus, ging hij op zoek naar mogelijkheden om werkervaring op te doen. Dat bleek, door datzelfde virus, nog niet zo eenvoudig. Ook de mogelijkheden om stage te lopen waren beperkt. Dat deed Michiel besluiten om het over een andere boeg te gooien. “Wat is er mooier dan ervaring op doen in je eigen bedrijf? Zo kan ik doen wat ik zelf wil, mijn eigen lessen leren en heb ik voldoende ruimte om de opdrachten voor mijn studie af te ronden.”
Innovatieve 3D-printers
Al eerder trokken 3D-printers de aandacht van Michiel. Er zijn al veel verschillende 3D-printers op de markt, maar dat aanbod voldoet volgens hem nog niet aan alle wensen. “De ontwikkeling van een innovatieve 3D-printer is mijn focus. Tegelijkertijd moet ik nog veel leren over 3D-printers. Ik zie dat als een kracht, omdat ik zo weg kan blijven van de gebaande wegen en beren op de weg. Met mijn technische vaardigheden op zak, kijk ik ernaar uit om iets innovatiefs te ontwikkelen.”
Groter, toegankelijker en duurzamer
Michiel werkt op dit moment aan een 3D-printer van een groot formaat: “En met groter bedoel ik minstens 30 bij 30 centimeter.” Daarbij zijn niet alleen de grootte van de 3D-printer, maar ook de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid belangrijke speerpunten. “Ik wil de drempel tot de aanschaf van een 3D-printer verlagen voor mensen met een geringe technische ontwerp- en productieachtergrond, zoals kunstenaars en architecten.”, vertelt Michiel. Daarin ziet hij goede kansen voor een combinatie met duurzaamheid: “Er is steeds meer 3D-printfilament van gerecycled materiaal beschikbaar”. Om hier gebruik van te maken én de 3D-printer extra toegankelijk te maken heeft Michiel 3D-printers voor ogen die al bij aanschaf volledig zijn afgesteld op het betreffende gerecyclede printfilament.
Ondernemen
Als toekomstig werktuigbouwkundige kijkt Michiel vooral uit naar een carrière waarin hij het technische aspect kan combineren met een ondernemende insteek. De start van Meuleman Cre@tions is zeker meer dan een manier om zijn studie af te ronden. Michiel: “Dit voelt voor mij als het juiste pad, ook voor na mijn afstuderen. De ruimte om zelf je uitdagingen te kiezen en je eigen pad te bewandelen, dat is wat ik wil.”
ZWINC
Na een tip van zijn studiebegeleider sloot Michiel zich aan mij ZWINC. “Hier bij ZWINC kan ik werken aan mijn vaardigheden als ondernemer en heb ik veel toegang tot kennis en middelen voor de ontwikkeling van mijn 3D-printer.”, vertelt Michiel. “De gesprekken met de startup coaches, zoals Derk en Eric, leveren veel inspiratie op. Het voelt goed om deel uit te maken van een diverse community van startende ondernemers in de maakindustrie. We wisselen ervaringen, kennis en ideeën uit. Dat gaat vanzelf, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat of op de verschillende flexwerkplekken.”