De meeste verhalen over startups en ondernemen gaan over het grote succes. De vrijheid om zelf te doen wat je wilt. Grootse dingen bereiken en daarin je eigen koers varen. Dat romantische beeld van beginnen op een zolderkamer met een goed idee, een visie of een droom en uitgroeien tot een bedrijf van wereldformaat is prachtig.

Waar je echter niet veel over hoort zijn de tegenslagen. De leer- en faalmomenten, de momenten waarop een ondernemer vastloopt, het verkeerd aanpakt of gewoonweg verkeerde keuzes maakt. Ondernemen gaat niet alleen over rozen, over successen, over groeien en megaorders. Er zijn ook tegenslagen, ondernemers pakken zaken verkeerd aan en gaan keihard op hun bek.

Door schade en schande wordt men wijs

Bij ZWINC zien we dat ook. Dagelijks hebben we te maken met startups die bezig zijn om iets moois op te bouwen, maar die daarnaast ook veel moeten leren. Want net als alles, wordt je ergens goed in door het te doen en te ervaren. Kortom door schade en schande wordt men wijs. Aan het woord Peter Bas Schelling. Een ondernemer die al een paar jaar bij ons is aangesloten met zijn bedrijf PBS Machinery.

Innovatieve oplossingen op het gebied van elektrische systemen

Peter Bas: “Best wel lastig om iets te vertellen over dingen die niet goed gaan. Ik moest er wel over nadenken wat ik dan zou kunnen vertellen.”

Peter Bas is technisch ingenieur en startte een aantal jaren terug als zelfstandig ondernemer met PBS Machinery.

Peter Bas: “Als technisch ingenieur, ondersteun ik bedrijven bij het ontwerpen, ontwikkelen, maken en integreren van innovatieve oplossingen op het gebied van elektrische systemen, – installaties en – apparatuur.” Zo heeft Peter Bas een extruder ontwikkeld voor de stichting Precious Plastic en werkt hij als freelancer voor verschillende klanten.

Geef ze één vinger..

Vooral in zijn beginperiode maakte hij nog wel eens de fout om geen goede afspraken te maken. Peter Bas: “In die tijd deed ik wel dingen voor andere start-ups. Ze kwamen bij me met een vraag, maar je weet ook dat ze weinig geld hebben. Ik vroeg er daarom dan ook niet veel voor."

Quote

Ik had geen goede afspraken gemaakt over wat ik precies zou doen, dus wanneer stop je dan?

Blijven eisen dat het anders moet

Wat Peter Bas echter merkte was dat zodra je ze een vinger gaf, ze je hele hand wilden. Peter Bas: “Dan maakte ik een bepaald product voor ze, maar daarin bleven ze maar eisen dat het anders moest. Ik had geen goede afspraken gemaakt over wat ik precies zou doen, dus wanneer stop je dan?”

Langer bezig dan verwacht

Daarnaast kwam het regelmatig voor dat Peter Bas dacht dat bepaalde zaken sneller zouden gaan dan in de werkelijkheid. Peter Bas: “Je geeft aan dat je verwacht dat het een halve dag werk is, maar vervolgens ben je veel langer bezig. Hierdoor kost het uiteindelijk meer dan dat het oplevert.” Les die Peter Bas hier uit heeft geleerd is dat hij nu altijd alle afspraken en inzet vastlegt met zijn klanten. Dit voorkomt onnodige discussie en frustratie.

Schoenmaker houd je bij je leest

Andere les die Peter Bas heeft geleerd is dat je voorzichtig moet zijn met het aannemen van werk dat niet bij je kerntaken hoort. Peter Bas: “Ik maak extruders voor de stichting Precious Plastic. Deze organisatie houdt zich bezig met het opruimen van zwerfplastic. Dit doen ze door mensen en organisaties de mogelijkheid te bieden om (draagbare) extruders te gebruiken om het plastic te recylen tot nieuwe kunststof.”

Quote

Ik dacht, hoe moeilijk kan het zijn?

Transport regelen naar Jordanië

Tijdens het bouwen van een extruder voor een project in Jordanië werd aan Peter Bas gevraagd of hij ook het transport wilde regelen. Peter Bas: “Voor andere opdrachten die ik deed, stuurde ik vaak zelf de gevraagde goederen toe. Dus ook nu dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn?”

De kist paste niet in het ruim

Peter Bas timmerde een stapelbare kist in elkaar voor het vervoer van de spullen. Peter Bas: “En vanaf toen ging het mis. Halverwege de reis kwam de kist los en moest gerepareerd worden. Daarnaast bleek de kist 2 cm te hoog te zijn waardoor hij niet in het ruim van het transportvliegtuig paste. Hierdoor moest de kist uiteindelijk in het midden-oosten blijven staan.

De reis moest worden omgeboekt en in de tussentijd moest de kist in opslag tegen kosten.” Die kosten kwamen uiteindelijk bij Precious Plastic te liggen, die daar uiteraard niet blij mee waren.

Lessons learned

Inmiddels is Peter Bas al een paar jaar verder en heeft hij van zijn fouten geleerd. Peter Bas: “Wat ik andere starters dan ook graag wil meegeven is: maak goede afspraken met je klant. Wat doe je precies en wat kost dat?

Beloof daarbij niks wat je niet waar kan maken, want uiteindelijk kost het je dan meer tijd. En daarnaast houd je bij de taken waar je goed in bent. Als je dingen aanpakt die je normaal niet doet, laat je goed adviseren of neem een expert in de hand.”