Thomas Vos is een rasechte Twentenaar uit een klein dorp aan de grens met Duitsland. Daar inspireerde het mestoverschot hem tot het maken van een circulaire plantenpot. Het mestoverschot betekent dat veel veeboeren in Nederland volgens de huidige wetgeving teveel mest hebben. “Die mest wordt nu gescheiden en/of gedroogd en verkocht aan het buitenland. Het leek mij veel efficiënter en duurzamer om de mest hier in Nederland opnieuw te gebruiken.”, aldus Thomas.
Mestkorrels
Bij ZWINC heeft Thomas verder gewerkt aan het idee van de circulaire plantenpot van mest. De plantenpot bleek vooral geschikt te zijn voor een nichemarkt. Dat zette Thomas aan het denken: “Om de plantenpot te maken, had ik mestkorrels ontwikkeld. Deze mestkorrels zijn niet alleen geschikt als grondstof voor de potten. Ze kunnen ook goed gebruikt worden voor de bemesting van grond. Ik ben me toen verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van deze korrels”.
Slow-release en circulair
“Er zijn veel verschillende bemestingskorrels op de markt. Het nadeel van deze korrels is dat je ze meerdere keren per seizoen moet strooien en dat ze de mineralen niet op een constante manier afgeven. Daardoor zijn er pieken en dalen van mineralen in de bodem”. Dat moet anders kunnen, dacht Thomas. De mestkorrels die Thomas ontwikkeld zijn slow-release. Dat wil zeggen dat ze langzamer afbreken in de bodem, waardoor je maar één keer per seizoen hoeft te strooien. Daarnaast geeft de mestkorrel van Thomas de mineralen geleidelijker af aan de plant. Zo’n korrel is dus beter voor de plant en gebruiksvriendelijker. “Eén keer strooien en er voor de rest van het seizoen niet meer naar omkijken”, aldus Thomas. Bovendien is de plantenkorrel van Thomas duurzaam en circulair, doordat er gebruik gemaakt wordt van stoffen die anders naar het buitenland zouden worden vervoerd.
Onderzoek
Begin 2020 is Thomas begonnen met het ontwikkelen van de mestkorrel: “Ik heb toen onder andere veel informatie ingewonnen, grondstoffen, producenten en leveranciers gezocht en eerste prototypes van de mestkorrel gemaakt. In de zomer van 2020 kreeg Thomas het goede nieuws dat zijn aanvraag voor de SIA-subsidie was goedgekeurd. Dat betekent dat hij €25.000,- kan gebruiken voor een haalbaarheidsonderzoek. Thomas wil met dat onderzoek graag zijn mestkorrel perfectioneren. “De mestkorrel is al volledig biobased, met grondstoffen uit reststromen. Nu ga samen met Aeres Hogeschool en NHL Stenden onderzoeken welke samenstelling van de mestkorrel het allerbeste effect op de plant heeft.”
ZWINC
ZWINC heeft voor Thomas veel meerwaarde. Naast de coaching heeft hij veel gehad aan de informatie en kennis die in de community te vinden is. Ook heeft Thomas via ZWINC gemakkelijk toegang tot een netwerk van mensen en partijen die hem verder kunnen helpen. “Mijn plan zit door de coaching en de informatie goed in elkaar. Plat gezegd ZWINC mij in dit stadium met het in contact komen met de juiste mensen en het aantrekken van investeerders of andere financiering.” Zo heeft Thomas veel gehad aan de hulp bij het schrijven van de aanvraag voor de SIA-subsidie.