Nieuws

STREAM challenges: samen circulaire uitdagingen van bedrijven oplossen

24 november 2023
Stream challenge zwolle

Hoe kunnen we het plastic en metaal van onze bierdopjes scheiden om duurzamer te recyclen? Hoe maken we het reinigingsproces van onze 3D-harsprinter circulair? En hoe zorgen we ervoor dat ook tapijt met een gemengde kunststofvezel fatsoenlijk hergebruikt kan worden?

Een greep uit de uitdagingen van regionale bedrijven die zijn aangedragen als STREAM challenge. Een programma bedoelt om circulaire uitdagingen in een stroomversnelling te brengen.

Hoe? Door ze te matchen met mensen of organisaties die hen verder kunnen helpen.

Bijvoorbeeld door materialen, grondstoffen en energie beter te benutten. Een businessdeveloper kijkt mee en er is een voucher beschikbaar om de oplossingen tot leven te laten komen.

Startups koppelen aan uitdagingen van bedrijven

Wij zijn mede-initiatiefnemer van dit programma, samen met Novel-T, Oost NL en Kennispoort Regio Zwolle, en met steun vanuit de Provincie Overijssel. We willen startups uit onze community koppelen aan challenges en ze daarmee helpen oplossen.

"Samenwerking in de regio is een cruciale randvoorwaarde om de circulaire transitie te realiseren."

Maatschappelijke transities mogelijk maken

Matthijs Hess-Spoelstra van ZWINC licht namens de organisatie toe waarom de STREAM Challenge nodig is: “Jarenlang lag het provinciale economisch beleid op het creëren van arbeidsplaatsen en vergroten van het verdienvermogen. Je ziet nu een verschuiving naar de maatschappelijke transities. En hoe we bedrijven kunnen stimuleren om dit mogelijk te maken, zoals het slimmer benutten van materialen, grondstoffen en energie.

Dit programma is een mooi voorbeeld hiervan. Heel mooi om te zien dat er in deze eerste editie al zes bedrijven zijn die de uitdaging aan willen gaan.”

Samenwerken is een randvoorwaarde

Martijn Kerssen van Oost NL benadrukt dat deze regionale samenwerking echte impact teweeg kan brengen: “Samenwerking in de regio is een cruciale randvoorwaarde om de circulaire transitie te realiseren.”

De challenges

Dit zijn alle challenges waarmee we aan de slag gaan:

  • PM Precisie: Hoe kunnen we cleanrooms in de hightech verduurzamen door het reduceren van materiaal- en energieverbruik?
  • Medisch Spectrum Twente: Hoe kunnen we onze reststromen van hard plastic (PP, PET) inzamelen en een nieuwe bestemming geven?
  • Fiberneering: Hoe kunnen we het reinigingsproces van onze 3D-harsprinter verduurzamen en circulair maken?
  • Anders Koffie B.V.: Hoe kunnen we onze GreenPE (suikerriet) koffiezakken als grondstof hergebruiken in nieuwe producten?
  • Van Dijk Containers B.V.: Hoe kunnen we de gemengde kunststofvezel van oude tapijten op een hoogwaardige manier hergebruiken?
  • Koninklijke Grolsch: Hoe kunnen we het plastic en metaal van bierdopjes scheiden om duurzamer te kunnen recyclen?

Next step: matchmaking

In de volgende stap bepalen we in welke richting we de oplossingen moeten zoeken en koppelt het STREAM team de challenge aan de juiste oplossers. Vervolgens gaan ze aan de slag!

Op 6 juni presenteren de challengeteams hun resultaten. Ben je hier benieuwd naar? Blijf ons volgen!

Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer