Wat heeft een startup te maken met een Michelinster-restaurant? Meer dan je denkt! Tijdens de afsluiting van de eerste ronde van ons Let's Grow-programma kregen onze deelnemers een exclusief kijkje achter de schermen bij Affect, het Zwolse restaurant wat al binnen een jaar een Michelinster wist te bemachtigen.

Dit bezoek was niet zomaar een gezellig uitstapje, maar een belangrijk onderdeel van het Let's Grow groeiprogramma, dat startups helpt opschalen. Netwerken met experts, leren van andere ondernemers en inspiratie opdoen uit onverwachte sectoren zijn vaste onderdelen van dit programma. Want wij zijn ervan overtuigd dat een sterk netwerk essentieel is om te groeien. Het is de basis voor het tackelen van uitdagingen én het grijpen van kansen.

Iedereen bewandelt dezelfde route

Dat het daarbij niet uitmaakt in welke sector je werkzaam bent kwam duidelijk naar voren tijdens het bedrijfsbezoek aan het sterrenrestaurant. "Het was ontzettend leuk en leerzaam om een kijkje in de keuken van een andere ondernemer te nemen. Ook al doen we compleet iets anders – iedereen bewandelt dezelfde route, met vallen en opstaan. Het helpt om daarover te sparren," aldus Rens Gurp, founder van Shift to Solar en deelnemer aan het groeiprogramma.

Afhankelijkheden managen

Ook Lisa Stam, mede-eigenaar van Restaurant Affect en gastvrouw, ziet veel gelijkenissen tussen zichzelf als beginnende ondernemer en de startups. "Je wilt een product van bepaalde kwaliteit neerzetten en daar komt meer bij kijken dan je eigen werkzaamheden. Je dient je afhankelijkheden dan ook zo goed mogelijk te managen. Denk aan leveranciers, personeel, de omgang met gasten of klanten. Dat is voor een restaurant niet anders dan een startup."

Continu innoveren

Daarbij is continu innoveren het recept voor succes om relevant te blijven en je te onderscheiden in een competitieve markt. Of je nu founder of chef bent (of allebei): als visionair gaat het om meer dan alleen het leveren van een product. Het gaat om een volledige beleving waarbij je de concurrentie altijd drie stappen voor bent. Dit vraagt om focus, jezelf continu verbeteren en risico's durven nemen.

Trouw blijven aan jezelf

Volgens Lisa is trouw blijven aan jezelf hierin een belangrijk ingrediënt: "Hoe succesvol of groot je ook wordt, welke stappen je ook zet: het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Toen wij een Michelinster kregen, dachten mensen al snel dat we een stuk exclusiever zouden worden. Maar je moet je niet te veel laten beïnvloeden door buitenaf en blijven doen waar je blij van wordt. Blijven uitstralen waar je voor staat."

Whats App Image 2025 02 04 at 20 22 11 2

Eigen signatuur

Het was een unieke ervaring om – letterlijk en figuurlijk – een kijkje in de keuken van dit sterrenrestaurant te nemen. Niet alleen om te zien hoe Affect op topniveau presteert, maar ook om te ontdekken hoeveel we van elkaar kunnen leren. Of je nu een startup bouwt of een sterrenkeuken runt, groei vraagt om lef, doorzettingsvermogen en een eigen signatuur.

Restaurant Affect

Lars Aukema en Lisa Stam openden in november 2023 hun restaurant aan de Thorbeckegracht. Sterrenchef Lars werkte onder leiding van Jonnie Boer in de keuken van De Librije en stapte later over naar Brass Boer Thuis op de Nieuwe Markt. Onder zijn leiding behaalde Brass Boer Thuis een Michelinster. Lisa liep stage bij De Librije en leerde Lars daar kennen. Ze deed uitgebreide ervaring op als gastvrouw en besloot in 2021 samen met Lars de overstap te maken naar Brass Boer Thuis, waar ze de fijne kneepjes van het ondernemerschap in de horeca leerden.

Til ook jouw startup naar een hoger niveau!

Leer de essentials, krijg toegang tot een exclusief netwerk en ontvang praktische tools waarmee je je marktaandeel vergroot. Meer weten? Kom vrijblijvend een kop koffie drinken met één van onze businesscoaches.

Vertel ons over je (toekomstige) startup of scale-up